časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Průlom v oboru spintroniky může vést k vývoji zařízení pro rychlejší přenos dat

6. 7. 2020 | University of Exeter | www.exeter.ac.uk

Výzkumníci učinili zásadní objev na poli spintroniky, což je obor elektroniky využívající spinu elektronů k uchovávání, přenosu a zpracování informací.

Zatímco informační technologie využívá ke zpracování informací elektronická zařízení, která ke svému provozu vyžadují velké množství energie, elektrony přenášené prostřednictvím elektrického proudu dokáží rovněž převádět formu momentu hybnosti zvanou spin. Mezinárodnímu týmu výzkumníků se nyní podařilo objevit metodu, která by mohla zvýšit rychlost a snížit spotřebu mnoha nejpoužívanějších elektronických zařízení současnosti.

Spintronika

Spintronika, využívající spin elektronů, má potenciál k mnohem rychlejšímu a energeticky úspornějšímu přenosu dat. V rámci aktuálního výzkumu spojili své síly inženýři z Exeterské univerzity, Oxfordské univerzity, Kalifornské univerzity v Berkeley a vědeckého zařízení Diamond Light Sources, a experimentálně demonstrovali, že vysokofrekvenční střídavý tok spinů lze přenášet a v některých případech také zesílit pomocí tenkých vrstev antiferomagnetického oxidu nikelnatého.

Celý článek na University of Exeter

Image Credit: University of Exeter

-jk-