časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přírodní alternativa plastového obalu se dočkala významného ocenění

18. 4. 2016 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Zbytky plastových obalů plovoucí v oceánech jsou nepříjemnou připomínkou problémů, které neodmyslitelně provází plasty, a také jejich dopadu na životní prostředí. S tím se snaží vypořádat dnešní výzkumníci. A součástí této snahy je zkoumání materiálů, přátelských k životnímu prostředí, které by mohly plast nahradit.

Na rozdíl od hliníku nebo skla nemůže být plast recyklován donekonečna. Plast je také nechvalně znám svou špatnou rozložitelností - jeho životní cyklus se odhaduje na 500 až 1000 let. Nová japonská společnost AMAM se rozhodla v tomto směru něco změnit a vyvíjí obal, který je přátelský k životnímu prostředí.

Přírodní alternativa plastu

Konkrétně zkoumá alternativu k plastu, využívající přírodní polysacharid agar, který se vyrábí z mořských řas. Snaha společnosti AMAM byla tento měsíc vyslyšena, když jejich projekt získal hlavní ocenění v soutěži Lexus Design Award 2016.

Hlavní cíl jejich projektu zněl: „AGAR PLASTICITY je projekt, který zkoumá, jakým způsobem může být použit agar - želatinový materiál, který se vyrábí z mořských řas - jako přírodní alternativa k plastu jako k balícímu materiálu.”

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Lexus Design Award 2016

-jk-