časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Příčina nízké efektivity nové generace solárních článků rozluštěna

30. 12. 2016 | Imperial College London | www.imperial.ac.uk

Britským výzkumníkům se podařilo identifikovat nečekanou příčinu nízké efektivity nové třídy ohebných a levných solárních článků.

Ve své nové studii si výzkumníci posvítili na solární články vyrobené z materiálu zvaného perovskit. Tyto solární články mohou být vyráběny velmi levně z chemikálií  přimíchaných do tisknutelného nebo stříkatelného inkoustu, který poté krystalizuje a vytváří film se schopností vstřebávat světlo.

Cesta za vyšší efektivitou perovskitových solárních článků

Perovskitové filmy nicméně obsahují defekty s nábojem, které jsou příčinou nižší efektivity. Pomalý pohyb těchto defektů je tedy odpovědný za proces nazývaný hysteréze, který vede k odchylkám v efektivitě, se kterou je světlo převáděno na elektrický proud.

Výzkumníci z Královské univerzity v Londýně nyní pomocí nového testu zjistili, kterým směrem se pohybují elektrony v solárním článku při vystavení světlu. Výsledky výzkumu byly překvapivé. Vědci zjistili, že mobilní defekty s nábojem se nachází i v solárních článcích s velmi efektivním kontaktním materiálem, a to i navzdory tomu, že tyto články nevykazují žádnou hysterézy. Hysteréze byla zjištěna pouze v případě, že v solárním článku došlo ke kombinaci obou efektů, tedy defektů a zhoršené citlivosti při kontaktu.

Celý článek na Imperial College London

Image Credit: Imperial College London

-jk-