časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přenosová soustava je stabilnější díky regulačním transformátorům

31. 5. 2017 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

Od poloviny ledna regulují toky elektrické energie z východní části Německa dva PST transformátory (Phase Shifting Transformers). I díky tomu provozovatel přenosové soustavy nemusel využívat jiných nákladných nápravných opatření pro udržení stability sítě a ušetřil až desítky milionů korun. V prvním čtvrtletí vzrostl ČEPS, a.s., meziroční zisk o 235 milionů korun. Společnost tak dosáhla hospodářského výsledku před zdaněním 948 milionů korun.

Toky elektrické energie regulují dispečeři zatím na jedné ze dvou propojovacích 400 kV linek s východní částí Německa. Spuštění zbylých dvou strojů plánuje provozovatel české přenosové soustavy do konce června. V cílovém uspořádání budou na každém vedení zapojeny paralelně vždy dva PST transformátory. Poslední stroj dorazil do rozvodny Hradec u Kadaně v polovině března. Následovalo jeho sestavení a připojení k technologii rozvodny, nyní probíhají zkoušky a testovací provoz. Teprve poté může být transformátor zařazen do dispečerského řízení přenosové soustavy.

PST transformátory (Phase Shifting Transformers) Hradec u Kadaně ČEPS

„Regulační rozsah prvních dvou jednotek byl uvolňován postupně. Za první čtvrtletí byly transformátory využity ve 48 dnech,“ říká Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Transformátory s regulací fáze jsou stroje, které prostřednictvím posunu fázového úhlu napětí na jeho vstupu a výstupu umožňují aktivní řízení protékajícího činného výkonu. Zjednodušeně řečeno, představíme-li si přenosovou soustavu jako nádrž s mnoha přítoky a výpustěmi, funguje PST jako ventil, který omezí, resp. zvýší průtok danou výpustí. Omezení toku na jednom vedení způsobí přerozdělení toků v celé propojené soustavě. A protože elektřina proudí cestou nejmenšího odporu, část toků se přesune na jiná, méně zatížená vedení, čímž se eliminuje možné přetížení přenosové sítě. Funkcí PST transformátorů není bránit tomu, aby elektřina proudila přes naši přenosovou soustavu. ČEPS chce přenášet maximální množství elektřiny, ale bezpečně, bez ohrožení spolehlivosti dodávek elektřiny v České republice. A to právě tento speciální typ transformátoru umožní.

„Nastavení regulačních odboček je komunikováno se zahraničními partnery v rámci přípravy provozu s primárním cílem zajistit spolehlivost provozu elektrizačních soustav v celém regionu,“ dodává Kalina.

V lednu zaznamenali dispečeři historické maximum zatížení elektrizační soustavy. Vystoupalo na hodnotu 11 769 MW. Konkrétně se tak stalo v úterý 24. ledna po poledni. Dosud se tento rekord vázal k datu 7. února 2012, kdy bylo zatížení 11 296 MW.

„Příčinou dosažení nového historického maxima bylo velice chladné počasí. Průměrná měsíční teplota byla o téměř 5 stupňů nižší, než je teplotní normál pro leden,“ objasňuje Miroslav Šula, ředitel sekce Dispečerské řízení, ČEPS, a.s.

Jednou ze stěžejních investic tohoto období je dokončování výstavby nové rozvodny 420 kV Vernéřov. Tato rozvodna je budována na základě žádosti společnosti ČEZ Distribuce na zajištění rezervovaného příkonu a výkonu pro danou oblast a také žádosti o vyvedení výkonu z plánovaného větrného parku v oblasti Chomutova. Umístěna je severozápadně od města Kadaň na území Ústeckého kraje.

Přenosová soustava posiluje i díky evropským dotacím. Společnost ČEPS získala v rámci financování projektů společného zájmu z programů Evropské komise dosud přes čtyři miliony eur.

„Lze konstatovat, že investiční plán společnosti ČEPS obsahuje projekty, které zajistí spolehlivý provoz přenosové soustavy České republiky a které také přispívají k naplnění evropských cílů s ohledem na bezpečnost celé propojené soustavy,“ říká Kalina.

Ve sledovaném období bylo přeneseno celkem 16 933 GWh elektrické energie.

Tiskové materiály ČEPS