časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Přenosné zařízení k rychlému testování DNA

20. 7. 2020 | Phys.org | www.phys.org

Bekyně velkohlavá je druh polyfágní motýla, jehož housenky poškozují listy dřevin žírem. Stejně tak dokáže mladé stromky v řádu několika málo let zahubit rez vejmutovková. Ne vždy je však snadné odhalit přítomnost těchto škůdců pouhým pohledem na stromy či jiné rostliny.

Výzkumníci z Univerzity Britské Kolumbie nyní vyvinuli rychlý DNA test k identifikaci těchto škůdců a patogenů za méně než dvě hodiny, a to bez použití komplikovaných procesů či chemikálií. Dokázali tak mnohonásobně zkrátit dobu potřebnou k vyhodnocení vzorků v laboratorních podmínkách z několika dnů na pouhých pár hodin.

Přenosné DNA zařízení

Nová metoda, demonstrovaná již minulý rok za účelem vyhodnocení zodpovědnými politickými činiteli v Ottawě, je velmi jednoduchá. Vzorky v podobě částí listů a větviček nebo samotného hmyzu, kupříkladu křídel či nožiček, jsou umístěny do zkumavky a následně do bateriového přístroje (termocykléru vyrobeného philadelphskou společností Biomeme). Zařízení zkontroluje, zda tyto části DNA odpovídají genomické DNA těchto druhů a vygeneruje signál, který lze zobrazit na chytrém telefonu.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Paul H Joseph/UBC

-jk-