časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená

19. 11. 2016 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

Poznámka redakce: Informaci o důležitém kroku k rozuzlení stavu, který po léta přetrvával v obchodování s elektrickou energií v Evropě (viz rozhovor s panem Boldišem v ELEKTRO č. 10 na str. 34), přináší následující zpráva.


Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součástí rozhodnutí je i ustanovení, které fakticky rozděluje společnou obchodní zónu Německa a Rakouska.

Dokument definuje geografické oblasti, v rámci kterých bude probíhat koordinovaný výpočet přeshraničních kapacit a jejich přidělování. Provozovatel české přenosové soustavy, společnost ČEPS, se dle nařízení stane součástí regionu CORE, který vznikne spojením současných tržních regionů střední a východní Evropy (CEE) a severozápadní Evropy (CWE). Systém řízení přetížení má být zaveden i na německo-rakouské hranici.

„Rozdělení německo-rakouské obchodní zóny považujeme za zásadní směrem k nastavení rovného prostředí při obchodování s elektřinou ve střední Evropě. Jedná se o krok, který je důležitý jak pro bezpečný provoz přenosových soustav, tak pro další spravedlivý rozvoj trhů s elektřinou,“ říká Zbyněk Boldiš, člen představenstva ČEPS, a.s., zodpovědný za energetický obchod a zahraniční spolupráci.

Rozdělení této obchodní zóny má být provedeno na základě kalendáře schváleného relevantními regulačními úřady a provozovateli přenosových soustav. Nejpozději však k termínu zavedení společné metodiky výpočtu kapacity založené na fyzikálních tocích pro časový rámec denního a vnitrodenního trhu.

Rozhodnutí ve věci takzvaných regionů pro výpočet kapacity bylo přijato v návaznosti na síťové nařízení CACM (nařízení Komise 2015/1222 ze dne 24. července 2015, kterým se stanoví rámcový pokyn pro přidělování kapacity a řízení přetížení). Z něj vyplývá povinnost stanovit regiony pro výpočet kapacity a jejich prostřednictvím vymezit hranice nabídkových zón přiřazené provozovatelům přenosových soustav, kteří jsou členy každého regionu.

Plné znění rozhodnutí ACER je k dispozici zde.

Tiskové materiály ČEPS