časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Polsko spustilo výrobu vlastních perovskitových solárních článků

21. 5. 2021 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Polská společnost Saule Technologies se sídlem ve Vratislavi na jihozápadě Polska spustila první výrobní linku pro perovskitové solární panely vyráběné jedinečnou technologií.

Saule Technologies využívá k produkci solárních panelů vlastní neotřelou metodu inkoustového tisku, vynalezenou zakladatelkou společnosti, Olgou Malinkiewiczovou, která umožňuje vyrábět panely při nízké teplotě. Malinkiewiczová vyvinula tento proces již v roce 2013 a získala za něj mnoho mezinárodních ocenění. Fotovoltaické panely s tenkým perovskitovým filmem jsou lehké, flexibilní a hodí se k instalaci prakticky na jakýkoliv povrch.

Polská továrna na výrobu perovskitových článků

Dle vyjádření společnosti poptávka vždy překročí výrobní kapacitu, která je dle prvních odhadů 40 000 metrů čtverečních za rok. „Již nyní jsme plně vytíženi,“ dodává Malinkiewiczová. „Při pohledu na všechny fotovoltaické systémy používané v Evropě zjistíme, že až 96 % celkového objemu se vyrábí mimo kontinent. Naším cílem, stejně jako záměrem Evropské unie, je vyrábět solární panely v našem regionu.“

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Saule Technologies

-jk-