časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Po roce 2035 si v Evropě již nekoupíte vozy Volkswagen se spalovacím motorem

28. 6. 2021 | Reuters | www.reuters.com

Německá automobilka Volkswagen definitivně pozastaví prodej vozidel se spalovacími motory na evropském trhu mezi lety 2033 a 2035. Uvedl to Klaus Zellmer, který je ve Volkswagenu odpovědný za prodej.

V souvislosti s touto zprávou Zellmer dodal, že pozastavení prodeje proběhne také ve zbytku světa, ačkoliv Spojené státy a Čína si budou muset počkat. Naopak zákazníci v Jižní Americe a Africe si mohou vozy značky VW kupovat bez omezení, protože přechod na elektricky poháněná vozidla se zde kvůli komplikacím odsunuje na neurčito. Automobilka hodlá dosáhnout uhlíkové neutrality svého vozového parku do roku 2050 a podle prognózy by měly do roku 2030 sedmdesát procent všech prodaných vozidel společnosti v Evropě tvořit elektromobily.

Elektrovozy Volkswagen

Smělý plán Volkswagenu zdatně konkuruje ostatním automobilkám: Ford například prohlásil, že do roku 2030 chce v Evropě prodávat pouze elektrická vozidla a vyhradí až 1 miliardu dolarů na přebudování své továrny v německém Kolíně nad Rýnem na moderní výrobní linku produkující výhradně automobily poháněné bateriemi. Pozadu nezůstává ani Honda – japonský výrobce automobilů, nákladních automobilů a motocyklů přestane vyrábět vozidla vybavená konvenčními spalovacími motory do roku 2040.

Celý článek na Reuters

Image Credit: Pexels

-jk-