časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Plovoucí jaderná elektrárna vyrobila prvních 10 GWh elektřiny

28. 1. 2020 | Rosatom | www.rosatom.cz

Od svého přifázování k síti vyrobila plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov už přes 10 GWh elektřiny. Elektrárna se dvěma malými jadernými reaktory je zakotvena v Peveku na Sibiři.

Projekt plovoucí jaderné elektrárny, pro napájení odlehlých oblastí, se dostává do závěrečné fáze. V roce 2019 provedla ruská korporace pro atomovou energii Rosatom její zkoušky a převezla ji do přístavu v Peveku, kde ji 19. prosince připojila k izolované síti Čaun-Bilibinského energetického uzlu.

Akademik Lomonosov Plovoucí jaderná elektrárna vyrobila prvních 10 GWh elektřiny

V současné době Akademik Lomonosov pokrývá jednu pětinu spotřeby tohoto uzlu a v budoucnu v plném rozsahu pokryje rostoucí poptávku po elektřině na Čukotce. Kromě elektřiny bude dodávat i teplo a odsolenou mořskou vodu. Stane se tak zásadním a spolehlivým zdrojem energie nejen pro město Pevek, ale i pro celý region.

Vedoucí Ředitelství pro výstavbu a provoz plovoucích jaderných elektráren Vitalij Trutněv uvádí: „Brzy bude plovoucí jaderná elektrárna dodávat elektřinu pro rozvoj podniků na těžbu zlata, mědi a dalších nerostných surovin na území Čukotky. Kromě toho se stane jedním z opěrných bodů infrastruktury Severní mořské cesty. Naším klíčovým úkolem pro rok 2020 je uvedení objektu do komerčního provozu.“

Akademik Lomonosov se svým spuštěním na konci roku 2019 stal nejsevernější jadernou elektrárnou na světě. Nejde však o klasickou jadernou elektrárnu, protože dvojice malých reaktorů KLT-40S se nachází na palubě lodi bez vlastního pohonu. Toto řešení je vhodné pro odlehlé oblasti ležící na pobřeží, což právě splňují obce a těžební podniky na Dálném východě.

V oblasti bezpečnosti již o „klasickou jadernou elektrárnu“ jde. Reaktory jsou uzavřeny v ochranné obálce a mají analogické bezpečnostní systémy jako velké pevninské bloky. Pro Akademika Lomonosova platí stejné požadavky jako pro ostatní zařízení s jadernými reaktory a navíc požadavky platné pro jaderná plavidla. To například znamená, že má dvojitý zodolněný trup, který vydrží i náraz jiné lodi.

Plovoucí jaderná elektrárna byla postavena v petrohradských loděnicích podniku Baltijskuij zavod a v květnu 2018 byla převezena do domovského přístavu flotily jaderných ledoborců (Rosatom provozuje jaderné ledoborce jako jediný na světě). Zde bylo do jejích reaktorů zavezeno palivo a proběhly komplexní zkoušky celé lodi. V srpnu 2019 vyplul Akademik Lomonosov do Peveku, kam dorazil v září stejného roku.

Tiskové materiály Rosatom