časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Perovskitový solární článek dosáhl nové rekordní účinnosti

2. 12. 2016 | TechXplore | techxplore.com

Jsou snadné a levné na výrobu a vynikají flexibilitou - proto jsou solární články vyrobené z perovskitu momentálně velmi žádané. Inženýři z australské University of New South Wales v Sydney nyní překonali světový rekord účinnosti perovskitového solárního článku.

Hodnoty 12,1 % dosáhli s použitím perovskitového solárního článku o velikosti 16 cm2. Jedná se o největší samostatný perovskitový fotovoltaický článek certifikovaný s nejvyšší efektivitou konverze energie. Měření nezávisle na výzkumu potvrdilo mezinárodní centrum Newport v americké Montaně. Nový článek je minimálně 10 krát větší než současné perovskitové solární články s vysokou účinností.

Nový rekord účinnosti perovskitového článku

Australskému týmu vědců se také podařilo dosáhnout 18% efektivity se samostatným perovskitovým článkem velikosti 1,2 cm2 a 11,5 % efektivity pro modul složený z perovskitových článků o velikosti 16 cm2. Obě měření rovněž potvrdilo centrum Newport.

Perovskit je strukturovaná sloučenina, kde hybridní organický-anorganický prvek nebo materiál na bázi halogenidu funguje jako aktivní vrstva zachycující světlo. Jedná se o nejrychleji rozvíjející se solární technologii dneška. Perovskitové solární články jsou zajímavé proto, že samotná sloučenina je snadná a levná k výrobě a může být nanesena na různé povrchy.

Celý článek na TechXplore

Image Credit: Rob Largent/UNSW

-jk-