časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pavoučí hedvábí by mohlo posloužit k výrobě svalů pro roboty

4. 3. 2019 | MIT | www.mit.edu

Pavoučí hedvábí, které je běžně považováno za jeden z nejpevnějších přírodních materiálů, má dle nového objevu vědců z MIT neobvyklé vlastnosti, které by mohly být využity při výrobě umělých svalů nebo akčních členů pro roboty nové generace.

Odolná vlákna, která tým výzkumníků objevil, reagují na změnu vlhkosti zkrácením a zkroucením. V důsledku toho vyvinou velké množství síly, což je vyhledávaná vlastnost akčních členů neboli aktuátorů, tedy zařízení, která převádějí informační část procesu na technickou.

Pavoučí hedvábí jako základ pro svaly robotů

Výzkumníci nedávno objevili vlastnost pavoučího hedvábí nazvanou superkontrakce, což je v podstatě zkrácení materiálu více než na původní délku v reakci na změnu vlhkosti. Nově také vypozorovali, že se vlákno nejen zkracuje, ale zároveň se také zkroutí, což mu poskytuje velkou torzní sílu. Výzkumníci dokázali rozluštit molekulární strukturu dvou hlavních bílkovin, které tvoří základ pavoučího hedvábí. Jedna z těchto bílkovin, MaSp2, obsahuje prolin, který interaguje s molekulami vody a vytváří nově objevený kroutící pohyb.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-