časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Patří budoucnost farmaření robotům?

18. 9. 2019 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Pokud nás jako lidstvo něco spojuje, pak je to zajisté jídlo. Nejen, že ho potřebujeme k přežití, ale zároveň plní společenskou funkci. Proto je nutné zajistit jeho pěstování v co možná nejvyšší kvalitě bez vynaložení zbytečné energie pro lepší udržitelnost. A k tomu nám mohou pomoci roboti.

Kalifornský startup FarmWise má v plánu povýšit farmaření na vyšší úroveň tím, že zautomatizuje celkový proces – od setí po sklizeň –, počínaje tím nejobtížnějším procesem ze všech: plením. A výhled do budoucna je pozitivní, protože společnost na uskutečnění své vize vybrala přes 14 milionů dolarů.

Zemědělští roboti

Plení je však pouze jedním z úkolů, kterých jsou zemědělští roboti schopni. FarmWise shromažďuje obrovské množství dat o každičké rostlině na poli, prakticky až na úroveň jednotlivých listů, což nebylo dosud možné. Získaná data mohou být využita různými způsoby, avšak obecně, z dlouhodobého hlediska, je cílem společnosti vytvořit roboty, kteří by se starali individuálně o každou rostlinu – od plení a hnojení po sklizeň v ideální dobu.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: FarmWise

-jk-