časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Panelové diskuze Veletrhu vědy otevřou aktuální témata

30. 5. 2017 | AV ČR | www.avcr.cz

 – energie budoucnosti, cesta na Mars, přírodní hrozby či strach z islamizace.

Veletrh vědy je největší populárně naučná akce v ČR, která se uskuteční od 8. do 10. června 2017 na pražském výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. Akce, kterou již třetím rokem pořádá Akademie věd ČR, se bude i letos zabývat vědou ve všech jejich podobách a nabídne svým návštěvníkům to nejzajímavější ze světa přírodních, technických, humanitních i společenských oborů.

Program třetího ročníku Veletrhu vědy se rozšiřuje o panelové diskuze na zajímavá témata současné společnosti a špičkového výzkumu. Diskuse proběhnou s předními odborníky české vědy a provázet jimi bude moderátor Václav Moravec. Řešit se bude energie budoucnosti, cesta na Mars, strach z islamizace či přírodní hrozby. Svou účast v panelech potvrdili Dana Drábová, Martin Mikeska, Vladimír Wagner, Radomír Pánek, Josef Stemberk, Jiří Borovička, Miroslav Tesař, Bronislav Ostřanský, Václav Cílek, Ondřej Beránek, Jiří Grygar, Michal Švanda a Pavel Toufar. Panelové diskuse se konají v rámci programu Strategie AV21, který pomáhá řešit skrze špičkový výzkum ve veřejném zájmu problémy současné společnosti a čelit výzvám, před kterými naše společnost stojí. Registrace na panelové diskuze jsou spuštěny. Vstup na Veletrh vědy je zdarma.

Velkým lákadlem panelových diskuzí bude téma „Přírodní hrozby“. Povrch Země je místem neustálého působení přírodních procesů. Jak tedy čelit přírodním hrozbám a jak co nejvíce minimalizovat jejich ničivý dopad? Na tyto otázky bude hledat odpověď Josef Stemberk, ředitel Ústavu struktury a mechaniky hornin AV ČR, spolu s Jiřím Borovičkou z Astronomického ústavu AV ČR a Miroslavem Tesařem, který místopředsedá Českému národnímu výboru pro hydrologii. Diskuze se uskuteční 8. června od 16:00.

Dalším očekávaným tématem panelové diskuze bude „Energie budoucnosti“. Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, energetický expert Martin Mikeska, ředitel Ústavu fyziky plazmatu AV ČR Radomír Pánek či Vladimír Wagner z Ústavu jaderné fyziky AV ČR se budou zamýšlet nad tím, jakému zdroji energie patří budoucnost a kam se energie ubírá. Tato diskuze odstartuje 8. června ve 13:00.

Pozornost bude věnována také tématu „Strach z islamizace“. Je tento strach opodstatněný? A jaké jsou příčiny, hrozby a možná řešení migrace do střední a východní Evropy? O tom bude diskutovat Bronislav Ostřanský z Orientálního ústavu AV ČR společně s geologem, klimatologem a filosofem Václavem Cílkem z Geologického ústavu AV ČR a s islamologem Ondřejem Beránkem, ředitelem Orientálního ústavu. Diskuze je na programu 10. června od 13:00.

Na nadšence do vesmíru čeká panelová diskuze s tématem „Na Mars!“. Této debaty se zúčastní Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu AV ČR, Michal Švanda z Astronomického ústavu AV ČR a novinář, publicista a propagátor kosmonautiky Pavel Toufar. Jak bude vypadat cesta na Mars a jaké jsou evropské vesmírné cíle pro 21. století? Na to vše se hosté pokusí přijít 9. června od 13:00.

Na Veletrhu vědy se představí více než 80 vystavovatelů – prestižní vědecká pracoviště, firmy, univerzity i science centera a odhalí to nejzajímavější, co může česká věda a výzkum v současné době nabídnout!

Na Veletrhu vědy najde prostor každý, koho baví objevovat nejnovější technické novinky, poznávat zákonitosti fungování přírody i lidské společnosti, kdo hledá svou vysokou školu či uplatnění jako absolvent nebo by chtěl podebatovat se špičkovými odborníky o jejich každodenní práci. Na své si přijdou i ti nejmenší v koutku Veselé vědy. Veletrh vědy se uskuteční od 8. do 10. června 2017 na pražském výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. Vstup na veletrh je zdarma.

Tiskové materiály AV ČR