časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Oxfordští výzkumníci zkonstruují největší optický teleskop na světě

26. 5. 2017 | University of Oxford | www.ox.ac.uk

Výzkumníci z Oxfordské univerzity se dohodli s Evropskou jižní observatoří, že navrhnou a zkonstruují spektrograf HARMONI pro Evropský extrémně velký dalekohled (E-ELT). Cílem projektu HARMONI je zkonstruovat největší dalekohled na světě ke sledování viditelného a infračerveného záření ve vzdáleném vesmíru.

Postaven bude na hoře Cerro Armazones v poušti Atacama v severní Chile a hlavní zrcadlo bude mít průměr 39,3 m. Dalekohled umožní vědcům nahlédnout hlouběji do historie vesmíru  a studovat nejnovější galaxie v dříve nepředstavitelných detailech - mohli bychom tak získat více informací o vesmíru, účincích temné hmoty a energie a planetách mimo naši sluneční soustavu.

Největší dalekohled na světě

V roce 2024, kdy je plánováno spuštění projektu, bude E-ELT vybaven třemi vědeckými přístroji. Jedním z nich bude právě HARMONI - spektrograf, který dělí světlo přicházející od vesmírného objektu na jednotlivé vlnové délky barev světla. Astronomové mohou toto spektrum použít k vyhodnocení mnohem více informací, než které získají z pouhé fotografie; mohou zkoumat pohyb, teplotu a chemické složení pozorovaných objektů.

Celý článek na University of Oxford

Image Credit: University of Oxford

-jk-