časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ověření návrhu rozváděče nízkého napětí zkouškami

14. 12. 2015 | Zkušebnictví a. s. | www.zku.cz

Některé certifikační instituce nabízejí tzv. papírovou certifikaci rozváděčů nn. Jejich postup certifikace odhaduje chování rozváděče pouze na základě výpočtů. Mnohem spolehlivější cestou rozvoje zařízení a skutečného ověření jeho návrhu, která zaručuje nejvyšší kvalitu, a tudíž bezpečnost, je ověření zařízení zkouškou. 

Při zkouškách v laboratořích KEMA jsou simulovány podmínky, které mohou nastat v reálném provozu. Návrh rozváděče nn je certifikován a ověřován podle normy ČSN EN 61439-1 ed. 2, která stanovuje, jaké zkoušky mají být provedeny pro ověření návrhu rozváděče nn. Mezi nejdůležitější zkoušky patří ověření oteplení a zkouška zkratové odolnosti.

Ověření oteplení

Ověření oteplení zkouškou má za úkol ověřit, zda je rozváděč schopen vést své jmenovité proudy, aniž by byly překročeny meze oteplení. V rozváděči také mohou vznikat tzv. hot spot místa, kde se vytváří lokální přehřátí (obr. 1). Překročení mezí oteplení vede k neblahým následkům, jako např. urychlení stárnutí izolace či vybavení rozváděče, přenosu nadměrného tepla do okolí, vyhřátí svorek nebo disfunkci přístrojů umístěných v rozváděči. V určitých případech může dojít až k zahoření rozváděče nn.

Obr. 1. Snímek z termokamery

Zkratová odolnost

Technická zpráva ČSN IEC/TR 61439-0: 2015 udává, že účelem zkoušky zkratové odolnosti je ověřit, zda rozváděč nn vydrží různé druhy namáhání jako: extrémně velké síly mezi vodiči, velmi vysoké oteplení ve velmi krátké době, ionizaci vzduchu v důsledku vypnutí oblouku, což má za následek nižší vzduchovou izolaci nebo přetlak v důsledku vypnutí oblouku, což má za následek velké síly působící na skříň.

Při průtoku zkratového proudu (obr. 2) působí značné elektrodynamické síly mezi vodiči v rozváděči nn, řádově desítky až stovky kilonewtonů. Je to dáno tím, že vzdálenosti mezi vodiči jednotlivých fází v rozváděčích nn jsou malé (jednotky centimetrů) a hodnoty zkratových proudů jsou velké (až stovky kiloampérů).

Obr. 2. Průběh zkratového proudu

Ze statistik laboratoří KEMA za posledních pět let vyplývá, že 31 % rozváděčů nn nevyhovělo při prvotní zkoušce ověření oteplení a 35 % nevyhovělo při zkratové zkoušce (obr. 3).

Obr. 3. Výsledky zkoušek

Pro bezpečnost rozváděčů nn je rozhodující jejich kvalitní provedení. Nedostatečná kvalita zařízení může vést k výpadkům elektrického proudu, požárům, nebo dokonce ke zranění osob. Fyzické ověření návrhu rozváděče nn v laboratořích KEMA a KEMA Type Test Certificate jsou spolehlivým důkazem, že výrobek dosahuje vysoké kvality.

Přehled dostupných zkoušek podle ČSN EN 61439-1 ed. 2

KEMA LABORATORIES Prague

KEMA LABORATORIES Prague
Zkušebnictví a. s.
Podnikatelská 547
Praha 9 – Běchovice
190 11
www.zku.cz