časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

OmniTact: Kompaktní a efektivní dotykový senzor pro roboty

30. 3. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Ruku v ruce s neustálým pokrokem v oblasti robotiky a umělé inteligence se výzkumníci po celém světě pokouší vyvinout senzory, které by dokázaly replikovat hmat u robotů a posílit tak jejich manipulační schopnosti. A zatímco některé z těchto senzorů dosahují velmi pozitivních výsledků, většina existujících řešení je nevyhovujících.

Tým výzkumníků z UC Berkeley nyní vyvinul vícesměrný dotykový senzor jménem OmniTact, jenž překonává některá omezení svých mladších bratříčků. OmniTact, představený v elektronickém archivu preprintů vědeckých prací arXiv, funguje jako umělý koneček prstu umožňující robotům vnímat vlastnosti předmětů, které drží či s nimi manipulují.

Taktilní senzor

Základ OmniTactu tvoří několik mikro kamer zapouzdřených do umělé kůže vyrobené ze silikonového gelu. Tyto kamery detekují vícesměrné deformace kůže na bázi gelu – výsledkem je signál, který lze analyzovat za pomoci počítačového vidění a systémů pro zpracování obrazu a informovat tak robota, s jakým typem předmětu manipuluje. OmniTact je vícesměrný, což znamená, že je vybaven schopností vnímání po celém obvodu. Kromě toho je velmi kompaktní a má zakřivený tvar pro lepší integraci s robotickými systémy.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: UC Berkeley

-jk-