časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Objev první porézní kapaliny na světě

16. 11. 2015 | Phys.org | www.phys.org

Výzkumníci ze School of Chemistry and Chemical Engineering na Queen‘s University Belfast, spolu s kolegy z University of Liverpool a dalšími partnery z celého světa, objevili novou kapalinu, která dokáže rozpustit neobvyklé množství plynu tím, že ho absorbuje do „děr“ v ní obsažených. Výsledky jejich výzkumu byly uveřejněny v časopise Nature.

Tříletý výzkumný projekt může vydláždit cestu pro mnoho efektivnějších a šetrnějších chemických procesů, včetně zachycování a ukládání oxidu uhličitého - touto metodou se zachycuje a ukládá oxid uhličitý např. z okolí uhelných elektráren a zabraňuje se tak jeho unikání do atmosféry.

Výzkumnící objevili první porézní tekutinu na světě

Profesor Stuart James z Queen‘s School of Chemistry and Chemical Engineering řekl: „Materiály s otvory nebo průduchy jsou z technického hlediska významné. Používají se pro výrobu široké škály produktů, od plastových lahví po benzín. Nicméně až dosud byly tyto látky v pevném stavu. Našim cílem bylo navrhnout speciální kapalinu s podobnými vlasntostmi. Vytvořili jsme tedy tvary molekul, které tvoří takovou kapalinu, aby tekutina nenaplnila celý objem. Díky otvorům, které v kapalině vznikly, jsme zjistili, že byla schopna rozpustit neobvyklé množství plynu. Díky prvním experimentům jsme porozuměli tomuto novému materiálu. Dosud získané poznatky slibují využití kapaliny v oblastech vývoje, kde bude možno využít její jedinečné vlastnosti.″

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Queen's University Belfast

-jk-