časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Objev nového supravodiče může zcela zásadně změnit budoucnost kvantových počítačů

16. 6. 2021 | EurekAlert! | www.eurekalert.org

Vědci z University of Kent objevili ve spolupráci s kolegy z výzkumné laboratoře Rutherford Appleton Laboratory nový ojedinělý topologický supravodič „LaPt3P“. Tento objev může mít zásadní dopad na budoucnost kvantových počítačů.

Supravodiče poskytují materiálům jedinečné vlastnosti, a proto jsou velmi vyhledávané při výrobě počítačů, které využívají kvantovou fyziku k ukládání dat a provádění výpočetních operací a mnohdy svým výkonem překonají nejlepší superpočítače. Není tedy divu, že nejvyspělejší technologické společnosti jako Google, IBM a Microsoft investují obrovské sumy do vývoje metod výroby kvantových počítačů v průmyslovém měřítku s použitím supravodičů.

Topologické supravodiče

Jednu z překážek na této cestě však paradoxně tvoří základní jednotky kvantových počítačů (qubity), jež jsou extrémně citlivé a působením elektromagnetického pole, tepla a kontaktem s molekulami vzduchu ztrácejí své kvantové vlastnosti. Jednou z možných ochran proti těmto vlivům je výroba odolnějších qubitů pomocí speciální třídy supravodičů zvaných topologické supravodiče, jejichž vodivost na obvodu/povrchu je jiná než uvnitř materiálu. Topologické supravodiče, např. nově objevený LaPt3P, jsou nesmírně vzácné a nezbytné pro budoucí vývoj kvantových počítačů.

Celý článek na EurekAlert!

Image Credit: Israel Palacio / Unsplash

-jk-