časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

O zelenou elektřinu je mezi firmami stále větší zájem, pohánět bude i české pobočky společnosti ABB

24. 11. 2020 | ČEZ, a. s | www.cez.cz

Nižší emise i snaha podpořit ekologicky příznivé technologie – takové jsou hlavní důvody firem, které se rozhodnou odebírat tzv. zelenou elektřinu od společnosti ČEZ ESCO. Mezi tyto odběratele bude nově patřit společnost ABB, která je mj. dodavatelem rychlonabíjecích stanic pro elektromobilitu. Během dvouletého kontraktu odebere od ČEZ ESCO 43 GWh zelené elektřiny, což se rovná úspoře 43 000 tun CO2 v porovnání s uhelnou elektřinou a zhruba polovičního množství emisí oproti klasické elektřině ze zásuvky. ČEZ ESCO zajišťuje efektivní a ekologicky příznivá energetická řešení pro firmy, ale také města a obce.

výrobní závod ABB

Společnost ABB, dodavatel inovativních technologií pro energetiku, dopravní infrastrukturu a průmysl, uzavřela dvouletou smlouvu na dodávku energií od společnosti ČEZ ESCO. V letech 2022-2023 odebere zemní plyn v objemu 28 GWh a zelenou elektřinu v objemu 43 GWh.

ABB je přední globální technologická společnost se sídlem ve Švýcarsku, která po celém světě zaměstnává 144 000 lidí.

„ČEZ ESCO a ABB mají řadu společného. Obě společnosti jsou poskytovatelé moderních technologických řešení s minimálním dopadem na životní prostředí. Jsme tedy rádi, že se ABB přidá ke společnostem, které od nás odebírají elektřinu z obnovitelných zdrojů,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

„Udržitelnost našeho podnikání se prolíná nejen výrobní programem, který zahrnuje technologie pro elektromobilitu nebo pro vytváření energetických úspor. Vysoké požadavky klademe i na naše dodavatele, abychom urychlili směřování společnosti k nulovým emisím,“ upřesňuje Vítězslav Lukáš, generální ředitel ABB Česká republika.

Dodávky zelené elektřiny zajistí ČEZ ESCO. Skupina ČEZ je největším výrobcem elektřiny z obnovitelných zdrojů v České republice. Vyrábí zelenou elektřinu zejména ve vodních, solárních, větrných nebo biomasových elektrárnách. Zároveň vykupuje zelenou elektřinu od malých podnikatelů vlastnících obnovitelné zdroje, a umožňuje jim tak jejich podnikání rozšiřovat.

ČEZ ESCO se zelenou elektřinou ABB dodá zároveň takzvané záruky původu, které odběrateli zaručují, že jeho elektřina skutečně pochází z obnovitelných zdrojů.

ABB je v krátké době již druhou významnou firmou, která od ČEZ ESCO začala nově zelenou elektřinu odebírat. Tou další je Skupina GasNet, provozovatel největší plynárenské distribuční soustavy v České republice.

Tiskové materiály ČEZ