časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový způsob podávání monoklonálních protilátek

3. 9. 2021 | MIT | www.mit.edu

V posledních letech se vědcům podařilo vyvinout monoklonální protilátky čili bílkoviny napodobující imunitní systém těla, které úspěšně bojují proti různým nemocem, včetně některých druhů rakoviny a autoimunitních onemocnění. Zatímco léky obsahující tyto protilátky fungují spolehlivě, jejich nevýhodou je nutnost vpravení do těla pomocí injekce.

Tým výzkumníků z MIT nyní ve spolupráci s lékaři z americké Brigham and Women’s Hospital a vědci z farmaceutické společnosti Novo Nordisk vyvíjí alternativní způsob podávání těchto léků ve formě jednoduché tobolky obsahující lék, který po spolknutí uvolní potřebné látky přímo do žaludeční stěny.

Podávání léků

Z prvních testů na prasatech lze vyvodit, že nové tobolky lze použít nejen k podávání monoklonálních protilátek, ale rovněž ostatních léků, například inzulinu. Design tobolky si bere inspiraci z přírody, konkrétně želvy pardálí, která je charakteristická svým krunýřem se strmým úhlem po stranách. A stejně jako se želva po převrácení na záda dokáže znovu postavit na nohy, umí tobolka nasměrovat plochý konec se zasunovací jehlou tak, aby doručila až 4 miligramy svého obsahu do žaludeční stěny.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-