časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový všestranný kvantový přijímač americké armády dosahuje obdivuhodného výkonu

5. 2. 2021 | Army Research Laboratory | www.army.mil

Představte si senzor, který by dokázal měřit rádiovou frekvenci v celé její šíři, stejně jako ostatní typy signálů. Jeden takový nyní vyvinula Armáda Spojených států amerických, čímž nastolila novou vládu vojenské komunikace, spektrální analýzy a elektronické války.

Kvantový senzor z dílny vojenských expertů vzorkuje spektrum rádiové frekvence od nuly až do 20 GHz – kromě toho měří AM a FM rádiové vlny, Bluetooth, Wi-Fi a ostatní komunikační signály. Rydbergův senzor využívá laserové paprsky k vytváření vysoce citlivých Rydbergových atomů přímo nad frekvencí elektromagnetického záření ke znásobení účinnosti části měřeného spektra. Rydbergovy atomy jsou citlivé na napětí obvodu a umožňují tak použití zařízení jako citlivé sondy pro měření široké škály signálů ve vysokofrekvenčním spektru.

Kvantový přijímač

Rydbergův analyzátor spektra má potenciál překonat základní omezení tradiční elektroniky v otázce citlivosti a vlnového a kmitočtového rozsahu. Tyto důvody činí Rydbergův analyzátor spektra a ostatní kvantové senzory ideálními kandidáty pro výrobu nové generace vojenských senzorů nejen pro spektrální analýzu a sledování komunikačních kanálů.

Celý článek na Army Research Laboratory

Image Credit: U.S. Army

-jk-