časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový typ solárního článku s téměř 50% účinností

12. 7. 2017 | George Washington University | www.gwu.edu

Američtí výzkumníci navrhli a zkonstruovali prototyp nového solárního článku, který integruje několik článků spojených do jednoho zařízení schopného zachytit téměř veškerou energii slunečního spektra. Nový prototyp solárního článku přeměňuje přímé sluneční záření na elektřinu s 44,5% účinností, což je s přehledem nejvíce v porovnání s nejlepšími moderními solárními články.

Nový solární článek funguje na zcela jiném principu než dnešní běžně dostupné články, se kterými se můžete setkat na střechách domů nebo na polích. Nové zařízení využívá koncentrátorové solární panely (CPV) s čočkami, které směřují sluneční světlo na solární články v mikro měřítku. Díky své vskutku drobné velikosti - méně než jeden čtvereční milimetr - mohou být solární články vyrobeny z důmyslnějších materiálů za zlomek ceny.

Nový účinnější solární článek

Vrstvené solární články působí jako síto pro sluneční paprsky a speciální materiály v každé vrstvě absorbují energii konkrétní vlnové délky. Než se světlo dostane skrz všechny vrstvy článku, téměř polovina dostupné energie je proměněna na elektřinu. Jen pro srovnání, dnešní nejpoužívanější solární články dokáží přeměnit pouze čtvrtinu energie na elektřinu.

Celý článek na George Washington University

Image Credit: George Washington University

-jk-