časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový typ barevného e-ink displeje z dílny čínského giganta

7. 9. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Čínská nadnárodní skupina TCL Technologies, pod kterou spadá pět společností vyrábějících spotřební elektroniku, vyvinula nový typ e-ink displeje, který poskytuje ostřejší obraz bez podsvícení, nižší spotřebu a možnost přehrávat video bez blikání.

Dle vyjádření společnosti je Nxtpaper displej „uměleckou kombinací displeje a papíru“ s Full HD rozlišením. Je určen především pro tablety a čtečky elektronických knih, nikoliv pro menší zařízení jako jsou chytré telefony. V porovnání s tradičním LCD je kontrast nového displeje až o 25 % vyšší při třetinové tloušťce. Další nespornou výhodou je snížení spotřeby o celých 65 %.

E-ink displej

Vysoká úspora energie je možná díky absenci napájecího zdroje pro podsvícení displeje – namísto toho se displej spoléhá na přirozený odraz světla. Zařízení využívající displej Nxtpaper se tak mohou kromě mnohem celkově delší výdrže pochlubit také úsporou hmotnosti, jelikož odpadá potřeba velkých baterií. Výzkum a vývoj nového displeje zabral celkem dva roky a vyžádal si jedenáct patentů jen pro technologie ochrany očí, jako např. reprodukce videa bez blikání nebo eliminace škodlivého modrého světla.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: TCL

-jk-