časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový typ atomových hodin měří čas s ještě vyšší přesností

18. 12. 2020 | MIT | www.mit.edu

Atomové hodiny jsou nejpřesnějším měřičem času na světě. Tato mimořádná zařízení využívají lasery k měření vibrací atomů, které oscilující neměnnou frekvencí jako miniaturní kyvadla vykonávající synchronní pohyb. Nejpřesnější atomové hodiny na světě určují čas s takovou přesností, že pokud by začaly měřit čas v okamžiku vzniku vesmíru, jejich zpoždění k dnešnímu dni by bylo pouhých 500 ms.

Pokud by však atomové hodiny dokázaly měřit vibrace atomů s ještě vyšší přesností, pak by byly schopny detekovat úkazy, jakými jsou například temná hmota nebo gravitační vlny. Přesnější atomové hodiny by rovněž pomohly vědcům zodpovědět zapeklité otázky, kupříkladu praktický vliv gravitace na plynutí času, nebo zda má stárnutí vesmíru vliv také na samotný čas.

Atomové hodiny

Tyto otázky a mnohé další nyní vědcům mohou pomoci zodpovědět nové atomové hodiny navržené fyziky z MIT, které neměří seskupení náhodně oscilujících atomů, jak se tomu děje u nejmodernějších řešení atomových hodin, ale kvantově provázané atomy. Atomy jsou provázány způsobem, který není vysvětlitelný klasickými fyzikálními zákony, což umožňuje přesnější měření vibrací atomů.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-