časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový materiál napodobuje činnost lidského mozku

16. 12. 2020 | Texas A&M University | www.tamu.edu

Každý bdělý okamžik náš mozek zpracovává obrovská množství dat k porozumění okolnímu světu. Imitace způsobu, jakým lidský mozek řeší každodenní problémy, představuje ohromný potenciál pro neuromorfní systémy při řešení problémů v oblasti analýzy dat a rozpoznávání vzorců, s nimiž se potýkají současné digitální technologie.

Aby však systémy umělé inteligence dokázaly komunikovat podobně jako náš mozek, je nutné replikovat způsob komunikace nervových buněk pomocí synapsí (funkcí synapse je přenos nervového vzruchu). O krok blíže tomuto snu se nyní přiblížili výzkumníci z Texas A&M University, kteří vyvinuli nový materiál schopný zachytávání vzorců elektrické aktivity synapsí.

Imitace mozku

Nový materiál funguje na podobném principu jako nervové buňky, které vysílají signály zachytávané synapsemi. Jeho základ tvoří oxid vanadičitý, jehož klíčovou charakteristikou je, že se chová jako izolátor při pokojové teplotě, ale jako vodič při teplotách nad 68 °C. Přidáním boronu výzkumníci zjistili, že takto vzniklý materiál si pamatuje, jak dlouho mu trvalo ochlazení na pokojovou teplotu, čímž napodobuje chování nervových buněk v mozku.

Celý článek na Texas A&M University

Image Credit: Texas A&M University

-jk-