časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový druh flexibilní baterie

25. 9. 2019 | ETH Zurich | ethz.ch/en.html

Dnešní elektronický průmysl soustředí stále více své pozornosti na počítače a chytré telefony s flexibilními displeji. Svou troškou do mlýna přispívá také oděvní průmysl, který vyrábí chytré oblečení s nositelnou elektronikou či senzory monitorujícími například tělesné funkce. Každé z těchto zařízení však potřebuje zdroj elektrické energie, kterým je obvykle lithium-iontová baterie.

Komerční baterie jsou však těžké a nepoddajné, což je nepředurčuje k použití ve flexibilní elektronice či textiliích. Tento problém se nyní pokouší vyřešit výzkumníci Spolkové vysoké technické školy v Curychu, kteří sestrojili prototyp flexibilní tenké baterie, kterou lze snadno ohýbat, natahovat a dokonce i zkroutit, aniž by to mělo dopad na její výkon.

Flexibilní baterie

Výjimečnou komponentou nové baterie je speciální elektrolyt – tedy část baterie, kterou procházejí lithiové ionty při nabíjení a vybíjení. Tento elektrolyt objevil doktorand Spolkové vysoké technické školy v Curychu, Xi Chen, hlavní autor studie, jejíž výsledky byly zveřejněny ve vědeckém časopise Advanced Materials.

Celý článek na ETH Zurich

Image Credit: ETH Zurich / Peter Rüegg

-jk-