časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový biomateriál umožňuje 3D tisk cévní soustavy

4. 3. 2020 | University of Nottingham | www.nottingham.ac.uk

Mezinárodnímu týmu výzkumníků se podařilo objevit nový materiál, který lze využít k vytvoření 3D tištěné cévní soustavy. Výsledky studie byly zveřejněny v časopise Nature Communications.

Samosestavení je proces, při němž dochází k seskupení několika komponent a vytvoření většího, jasně definovaného celku. Tuto metodu využívají biologické systémy ke kontrolovanému sestavení molekulárních stavebních bloků do podoby komplexních a funkčních materiálů s pozoruhodnými vlastnostmi, jako je např. schopnost vytvořit, replikovat a vykonávat složité funkce.

Biomateriál

Nový biomateriál je vyroben samosestavením bílkoviny s oxidem grafenu, kdy dochází ke spojení flexibilních (nepravidelných) oblastí proteinu s oxidem grafenu a vytvoření silné vazby. Výzkumníci následně smíchají tyto dvě komponenty tak, aby vytvořili několikanásobně větší a komplexnější struktury s vysokou odolností. Výsledný materiál lze použít v podobě bioinkoustu k vytištění 3D struktur vyznačujících se komplexními tvary a velikostí až 10 mm.

Celý článek na University of Nottingham

Image Credit: University of Nottingham

-jk-