časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové paměťové zařízení se nabije za méně než 30 vteřin

30. 11. -0001 | KAIST | www.kaist.edu

Výzkumníci korejské univerzity KAIST vyvinuli nové hybridní paměťové zařízení, které lze nabít za méně než 30 vteřin. Zařízení obsahuje vodní elektrolyty namísto tradičních organických rozpouštědel a je tedy bezpečnější a přátelštější k životnímu prostředí. Součástí paměťového zařízení je též vybaveno zesilujícím nábojem s vysokou hustotou energie, což předurčuje použití zařízení pro přenosnou elektroniku. 

Profesor Jeung Ku Kang a jeho tým  z Fakulty pro postgraduální studium energie, životního prostředí, vody a udržitelnosti vyvinuli toto hybridní vysokoenergetické úložiště s vysokou hustotou energie a životností tak, že zkombinovali vláknové polymerové anody a  katodu z oxidu kovu na základním materiálu, jenž tvoří grafen.

Paměťové zařízení

Anody jsou vytvořeny pomocí polymerových řetězových materiálů na bázi grafenu. Struktura grafenu podobná pavučině umožňuje vysokou plochu povrchu a tudíž i vyšší kapacitu. Materiály pro katodu vytvořil tým pomocí oxidu kovu v nanostrukturách, což znásobuje oxidačně redukční reakce. Tato metoda dovoluje vytvoření vyšší hustoty energie a rychlejší nabíjení při minimalizaci energetických ztrát.

Celý článek na KAIST

Image Credit: KAIST

-jk-