časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová technologie využívá světlo na kvantové úrovni k měření teploty v nanoměřítku

6. 5. 2019 | Phys.org | www.phys.org

Možnost měření a monitorování teploty a její změny v miniaturním měřítku, tedy např. uvnitř buňky nebo v mikro či nanoelektronických komponentech, může mít potenciálně dopad na mnoho výzkumných odvětví – od identifikování nemocí po měření škálovatelnosti a výkonu elektronických součástek.

Tým výzkumníků pod vedením vědců z Univerzity technologie v Sydney (UTS) nyní vyvinul vysoce citlivý nanoteploměr, který využívá diamantové nanočástice se strukturami připomínajícími atomy k přesnému měření teploty v nanoměřítku. Čidlo teploměru pracuje na kvantové úrovni, kde již neplatí klasické vlastnosti a projevy hmoty.

Měření teploty v nanoměřítku

Diamantové nanočástice jsou extrémně malé, pro představu až 10 000x menší v porovnání s šířkou lidského vlasu, a po osvětlení laserem světélkují. „Naši metodu lze okamžitě aplikovat v praxi. Momentálně ji využíváme pro měření teplotních rozdílů v biologických vzorcích a vysoce výkonných elektronických obvodech, jejichž výkon se silně odvíjí od teploty," uvedl jeden z hlavních autorů studie dr. Carlo Bradac z katedry matematiky a fyzických věd při Univerzitě technologie v Sydney.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Dr. Trong Toan Tran

-jk-