časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová technika 3D tisku živých orgánů

9. 9. 2019 | Wyss Institute | wyss.harvard.edu

Ve Spojených státech umírá každý den při čekání na transplantaci orgánu až 20 lidí a zatímco každoročně je pacientům transplantováno na 30 000 orgánů, na čekací listině je jich mnohdy až 4x více.

Mnozí lékaři považují za řešení tohoto problému umělé pěstování lidských orgánů a neustálé zdokonalování 3D tisku by mohlo znamenat cestu správným směrem, tedy k produkci živé tkáně ve tvaru lidských orgánů. Všechny lidské tkáně vyráběné doposud pomocí technologie 3D tisku však postrádají buněčnou hustotu a potřebné funkce, aby mohly být reálně použity jako náhrada za postižený orgán.

3D tištěné orgány

Nová technika nazvaná SWIFT (sacrificial writing into functional tissue) vytvořená výzkumníky harvardského Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering a John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) tiskne cévní kanálky do živé matice tvořené stavebními bloky pro orgány odvozenými od kmenových buněk. Výsledkem jsou tkáně využitelné pro jednotlivé orgány s vysokou hustotou buněk a správnou funkčností. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Science Advances.

Celý článek na Wyss Institute

Image Credit: Wyss Institute

-jk-