časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová nanotechnologie umožní generovat elektrický proud v lidském těle

7. 7. 2021 | EurekAlert | www.eurekalert.org

Nová nanotechnologie vyvinutá mezinárodním vědeckým týmem pod vedením výzkumníků z Telavivské univerzity umožňuje generovat elektrický proud a napětí v lidském těle pomocí aktivace rozličných orgánů (mechanickou silou).

Dle vyjádření vědeckého týmu bylo pro účely výzkumu nutné vyvinout nový, velmi odolný a netoxický biologický materiál podobný kolagenu, který nepoškozuje tkáně lidského těla. Vědci věří, že tato nová nanotechnologie nabízí mnoho potenciálních aplikací v medicíně, včetně využívání čisté energie (přirozených pohybů těla) k pohánění zařízení implantovaných do těla, čímž by eliminovala nutnost použití baterií.

Nová nanotechnologie

V rámci své studie výzkumníci vytvořili nanostruktury z nového nanomateriálu a s pomocí pokročilých nanotechnologických nástrojů na ně následně aplikovali mechanický tlak. Experiment odhalil, že materiál za těchto podmínek skutečně produkuje elektrický proud a napětí. Kromě toho drobné struktury v měřítku stovek nanometrů vykázaly jednu z nejvyšších úrovní piezoelektrického jevu, který se vyrovná nebo předčí vlastnosti dnešních piezoelektrických materiálů (z nichž většina obsahuje olovo a není tudíž vhodná pro lékařské účely).

Celý článek na EurekAlert

Image Credir: Pexels

-jk-