časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová generace automobilu Toyota Mirai na vodíkový pohon

30. 11. 2020 | Engadget | www.engadget.com

Toyota je jednou z mála automobilek, které se kromě elektromobilů zaměřují také na rozvoj automobilů na vodíkový pohon. První verzi sedanu Mirai si koupilo přes 10 000 zákazníků, prodej byl však omezen nejen kvůli nedostatečné síti plnících stanic. Nyní Toyota představila druhou generaci svého vodíkového modelu.

Nový Mirai již svým vzhledem nepřipomíná Prius, ale spíše Lexus LS – z velké části proto, že je postaven na stejné platformě. Tato změna znamená nejen posun k luxusnějšímu designu, ale také využití pohonu zadních kola namísto dosavadního pohonu přední nápravy. Nová platforma zajišťuje mimo jiné také prostornější interiér pro pět pasažérů a mnoho moderních vymožeností. Co se palivových článků týče, jejich počet se snížil z 370 na 330, narostla však jejich objemová výkonová hustota.

Mirai druhé generace

A protože změn doznala také lithium-iontová baterie (nyní je menší, lehčí a výkonnější), inženýři mohli lépe uspořádat vodíkové nádrže. Výsledkem jsou hned tři vodíkové nádrže v porovnání se dvěma u předchozí generace. Pomalu se tedy dostáváme k dojezdu na jedno natankování, který je dle prohlášení Toyoty až o 30 % vyšší, tedy 650 kilometrů. Nový Mirai je momentálně testován vybranými japonskými novináři a dosavadní ohlasy jsou více než pozitivní.

Celý článek na Engadget

Image Credit: Toyota

-jk-