časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová elektronická kůže reagující na bolestivé podněty

2. 9. 2020 | RMIT University | www.rmit.edu.au

Výzkumníci vyvinuli elektronickou umělou kůži, která reaguje na bolest stejným způsobem jako lidská kůže a otevřeli tak dveře vývoji pokročilejších protéz, výrobě inteligentních robotů a neinvazivních alternativ kožních štěpů. Prototyp zařízení vyvinutý vědci z australské RMIT University dokáže elektronicky replikovat způsob, jakým lidská kůže vnímá bolest.

Zařízení napodobuje téměř instantní zpětnou vazbu těla a reaguje na bolest prakticky stejně bleskovou rychlostí, jakou vysílají nervová zakončení signály do mozku. Dle slov hlavního autora studie, profesora Madhu Bhaskarana, se jedná o zásadní pokrok na cestě za využitím biomedicínských technologií a inteligentních robotů příští generace.

Elektronická kůže

Výsledky našeho výzkumu lze využít při vývoji systémů zpětné vazby, jež jsou nezbytné pro vytvoření chytrých protéz a inteligentních robotů,“ dodal profesor Bhaskaran. Kromě prototypu vnímajícího bolestivé podněty vyvinul tým výzkumníků rovněž další zařízení využívající flexibilní elektroniku, jež monitorují a reagují na změny teploty a tlaku.

Celý článek na RMIT University

Image Credit: RMIT University

-jk-