časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová dimenze 3D tisku

24. 8. 2016 | Lawrence Livermore National Laboratory | www.llnl.gov

Tým výzkumníků z Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) vytvořil 3D objekt, který je po vystavení teplu nebo elektřině schopen měnit svůj tvar. Mikrostruktury byly vyrobeny z vodivého polymerového inkoustu, navrženého v laboratorních podmínkách.

Myšlenka použití responzivních materiálů v 3D tisku, nazývaná také 4D tisk, není nová, výzkumníci z LLNL však jako první zkombinovali proces 3D tisku a následné skládání (podobně jako origami) s vodivým materiálem k vytvoření komplexních konstrukcí.

3D materiál mění svůj tvar

Výzkumníci popisuji vytváření základních tvarů z inkoustu, který je vyroben ze sójového oleje, polymerů a uhlíkových nanovláken a o jejich naprogramování na dočasný tvar při požadované teplotě, která je určena chemickým složením. Materiál se poté mění na základě vystavení okolní teplotě nebo zahřátím pomocí elektrického proudu, který navrací materiál do jeho původní polohy.

Použitím procesu 3D tisku s přímým zápisem inkoustu vytvořil tým několik typů konstrukcí  - zahnuté vodivé zařízení, které po vystavení elektrickému proudu nebo teplu dokázalo změnit tvar a další zařízení, které se z původního poškozeného stavu sestavilo a v závislosti na teplotě se otevřelo či zavřelo.

Celá zpráva na Lawrence Livermore National Laboratory

Image Credit: Lawrence Livermore National Laboratory

-jk-