časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová chytrá kůže inspirovaná chameleonem

11. 9. 2019 | National Geographic | www.nationalgeographic.com

Při pohledu na chameleona měnícího barvu by se mohlo zdát, že je tento proces velmi jednoduchý. Vědci se však snažili rozluštit tuto záhadu několik desetiletí a jejich práce nyní přináší ovoce. Podařilo se jim totiž vytvořit novou chytrou kůži, která mění barvy po vystavení slunečním paprskům.

V přírodě je tato vlastnost celkem běžná,“ uvedl Khalid Salaita, bioinženýr z Emory University a hlavní autor studie publikované v časopise ACS Nano. „A nyní se nám podařilo ji vytvořit také v laboratoři.“ Nový materiál by mohl najít využití při maskování vojáků, jako speciální povrchová úprava nebo při výrobě chemických senzorů.

Chytrá kůže inspirovaná chameleónem

Při výrobě chytré kůže v laboratorních podmínkách využívají výzkumníci obvykle fotonické krystaly zapuštěné v rosolovitém polymeru. Inženýři Emory University však nalezli jiné řešení, když tento postup upravili přidáním hydrogelu se dvěma vrstvami, který obsahuje také kůže chameleona. Týmu se podařilo vytvořit malou tenkou flexibilní strukturu obsahující jednu vrstvu s fotonickými krystaly oxidu železitého smíchaného s kysličníkem křemičitým. Kůži následně vystavili slunečním paprskům a světlu s laseru.

Celý článek na National Geographic

Image Credit: Emory University

-jk-