časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová 3D tiskárna umí tisknout současně až 10 materiálů

28. 8. 2015 | MIT News | news.mit.edu

3D tisk je vynikající technologií za předpokladu, že tisknete jediný materiál v rámci jednoho projektu a jste si vědomi toho, že budete projekt modifikovat. Technologie 3D tisku je však stále pozadu, když dojde na produkci rozmanitých objektů bez nutnosti kompletace a za přijatelnou cenu.

V posledních letech se mnoho společností snažilo tento problém vyřešit produkcí 3D tiskáren s možností tisku více materiálů, které by byly schopny vyrobit více různých předmětů. Tyto tiskárny jsou však zpravidla omezeny použitím maximálně tří druhů materiálu najednou, jejich cena přesahuje i 6 milionů korun a jejich obsluha stále vyžadujuje lidský personál.

3D tiskárna dokáže tisknout 10 materiálů najednou

Výzkumníci z oddělení Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) Massachusettského technologického institutu nyní našli způsob, jak vyrobit lepší, levnější a uživatelsky přívětivější tiskárnu. Ve zprávě uveřejněné na konferenci SIGGRAPH věnující se počítačové grafice představil tým CSAIL 3D tiskárnu, která umí tisknout dosud nevídaných 10 materiálů najednou díky použití 3D skenovacích technik, které šetří čas, energii a peníze.

S rozlišením 40 mikronů, což odpovídá méně než poloviční tloušťce lidského vlasu, se systém pojmenovaný "Multifab" stal první 3D tiskárnou využívající 3D skenovací techniky s označením "Machine Vision", která má oproti tradičním 3D tiskárnám dvě klíčové výhody - vyšší přesnost a jednoduché ovládání.

Celý článek na MIT News

Image Credit: Tom Buehler/CSAIL

-jk-