časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Neuronové sítě vykazují potenciál pro identifikaci gama paprsků

25. 8. 2020 | Swiss National Supercomputing Centre | www.cscs.ch

Nově budovaná soustava více než stovky teleskopů, nazvaná Cherenkov Telescope Array (CTA), poskytne astronomům a vědcům výjimečnou příležitost k pozorování vysoce energetického elektromagnetického záření (gama paprsků). Potenciálně tak můžeme objevit nové objekty v naší či jakékoliv jiné známé galaxii nebo dokonce poodhalit tajemství temné hmoty. Identifikace těchto gama paprsků však není jednoduchá, proto hodlá vědecká komunita využít schopností superpočítače Piz Daint a neuronových sítí.

Po dokončení v roce 2025 se Cherenkov Telescope Array (CTA) stane největším seskupením teleskopů na světě pro pozorování gama paprsků. Více než 100 teleskopů s průměrem od 4 do 23 metrů je v současné době instalováno na severní a jižní hemisféře, přesněji u observatoře Roque de los Muchachos na kanárském ostrově La Palma a v chilské poušti Atacama. Teleskopy jsou navrženy tak, aby zaznamenávaly záblesky světla vyvolávané gama paprsky pronikajícími z vakua vesmíru do zemské atmosféry.

Identifikace gama paprsků

Pro vylepšení metody rozlišující mezi hadrony a gama paprsky, tedy zvýšení citlivosti observatoře, se nyní vědecký tým snaží využít hluboké konvoluční neuronové sítě (CNN) trénované na superpočítači Piz Daint. Ačkoliv má CNN architektura stále velké mezery, které je třeba zaplnit, výzkumníci věří, že tento přístup by mohl v budoucnu maximalizovat možnosti CTA observatoře.

Celý článek na CSCS

Image Credit: CSCS

-jk-