časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 11/2020 vyšlo
tiskem 11. 11. 2020. V elektronické verzi na webu 2. 12. 2020. 

Téma: Elektrické rozváděče a rozváděčová technika

Inovace, technologie, projekty
Nový energetický zákon: příležitost pro energetická společenství
Datová centra – představení třetí
REMA od října plošně navyšuje finanční příspěvek na zajištění zpětného odběru elektrozařízení

Neprůstřelná povrchová úprava vyrobená z chitinu

5. 6. 2020 | University of Houston | www.uh.edu

Krevety, humři a houby na první pohled nevyvolávají dojem užitečného nástroje na moderním bojišti, ale výzkumníci z Houstonské univerzity nyní použili chitin – neboli derivát glukózy tvořící hlavní složku kutikuly členovců a buněčné stěny hub – v kombinaci s 3D tiskem a vytvořili vysoce odolnou vícevrstvou povrchovou úpravu, která by mohla v budoucnu chránit vojáky proti kulkám, laserům a toxickým plynům.

Ačkoliv je v současnosti při výrobě mnoha produktů jakožto udržitelná a biologicky odbouratelná alternativa plastu využívána kukuřice, chitin se rychle dostává do popředí. Jeho nespornou výhodou je snadná dostupnost a výborná zpracovatelnost pro použití při výrobě produktů, které jinak nelze vyrobit bez plastových komponent. „Co kdybychom dokázali tyto materiály zpracovat a docílit vyhovující kvalitativní úrovně k vyřazení plastů z celého procesu?“ řekl jeden z autorů studie Alamgir Karim, profesor chemického a biomolekulárního inženýrství na Houstonské univerzitě. „Výsledný materiál by byl biologicky odbouratelný a ulevil by přírodě.“

Neprůstřelná povrchová úprava

Chitin je primární složkou nebuněčné vrstvy pokrývající povrch těla členovců, kde je pomocí minerálních látek zpevněn a přeměněn na exoskelet. Stejně tak spolu s beta-polyglukany tvoří buněčnou stěnu hub a nalezneme jej rovněž v rybích šupinách. Lze snadno získat a následně zpracovat pro výrobu chitosanu, který má schopnost na sebe vázat těžké kovy a jiné látky. Dnes se běžně používá v mnoha průmyslových odvětvích, například v čističkách vod nebo jako doplněk stravy.

Celý článek na University of Houston

Image Credit: Unsplash

-jk-