časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Německý antimonopolní úřad schválil společný podnik TVELu a Framatomu

24. 3. 2021 | Essential Comunication |

Bundeskartellamt, německý federální antimonopolní úřad, schválil to, že společnosti TVEL (součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) a francouzský Framatome mohou vytvořit společný podnik na výrobu jaderného paliva. Minulý týden o tom informovala ruská tisková agentura TASS.

Obě společnosti podaly žádost o založení společného podniku, který bude vyrábět jaderné palivo pro jaderné elektrárny 12. února 2021. Na webu antimonopolního úřadu se informace o schválení žádosti objevila 11. března 2021.

Palivová kazeta TVS Kvadrat vyráběné TVELem pro západní tlakovodní reaktory (Zdroj TVEL)
Palivová kazeta TVS Kvadrat vyráběné TVELem pro západní tlakovodní reaktory (Zdroj TVEL)

Společnost TVEL vyrábí jaderné palivo pro reaktory VVER a dodává komponenty paliva i pro západní typy jaderných reaktorů. V současnosti společnost usiluje o vstup na západní trh se svou vlastní konstrukcí paliva pro západní tlakovodní reaktory. Při vývoji využila materiály a konstrukční řešení používaná v aktivní zóně reaktorů VVER. Společnost zaujímá zhruba šestinu světového trhu s jaderným palivem.

Framatome vyrábí ve svých továrnách ve Francii, Německu a USA jaderné palivo pro západní tlakovodní reaktory a varné reaktory. Na světovém trhu s výrobou jaderného paliva drží jednu pětinu a jeho hlavním odbytištěm je západní Evropa. V loňském roce uvedl výkonný ředitel Framatome pro prodeje Frederic Lelievre, že společnost vyvíjí jaderné palivo pro jaderné elektrárny ruské konstrukce.

Obě firmy stejně jako ostatní dodavatelé jaderného paliva v posledních letech intenzivně pracují na vývoji tzv. tolerantního paliva, které bude odolávat havarijním podmínkám v aktivní zóně jaderného reaktoru. Jde o reakci na fukušimskou havárii, která má zabránit opakování exploze vodíku v reaktorové budově. Hledají se proto materiály, které budou mít větší teplotní odolnost a na kterých nebude za vysokých teplot docházet k rozkladu vody na vodík a kyslík.

Framatome letos v únoru oznámil, že jeho tolerantní palivo prošlo první palivovou kampaní v energetickém reaktoru ve Spojených státech. TVEL v březnu dokončil druhý ozařovací cyklus svých testovacích tolerantních proutků ve výzkumném reaktoru MIR.

Mateřská společnost TVELu, Rosatom, spolupracuje s Framatomem i při výstavbě jaderných elektráren typu VVER. Francouzská společnost je součástí konsorcia na dodávku řídicích systémů pro finskou jadernou elektrárnu Hanhikivi a maďarskou jadernou elektrárnu Paks II. Ve spojení s Rosatomem jde Framatome také do tendru na výstavbu bulharské jaderné elektrárny Belene.

 

Zdroj: TASS, Atomic-energy.ru, Deutsche Welle

Essential Communication, s.r.o.