časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nátěr s příměsí skla pomáhá ochladit povrch materiálu

17. 8. 2015 | Phys.org; American Chemical Society | www.phys.org

Sluneční světlo může být nesnesitelné. Dokáže zeslabit i ty nejodolnější konstrukce, včetně střech a námořních lodí, a rozpálit kov na vysoké teploty.

Ve snaze zabránit škodám způsobeným slunečním zářením vyvinuli vědci nový, k životnímu prostředí šetrný nátěr s příměsí skla, který odráží sluneční paprsky a udržuje povrch chladný a odolnější. Sklo, k jehož výrobě se používá mimo jiné křemen, by samo o sobě bylo ideálním nátěrem. Vyniká tvrdostí, odolností a správnými optickými vlastnostmi. Je však příliš křehké.

Nátěr s příměsí skla

Aby vyřešil tento problém, profesor Jason J. Benkoski z Johns Hopkins University Applied Physics Lab použil právě křemen - jeden z nejčastěji se vyskytujících materiálů v zemské kůře. Modifikoval jeho verzi, křemičitan draselný, který se běžně rozpouští při kontaktu s vodou. Podařilo se mu namíchat směs, která se použije k nastříkání požadovaného povrch a po uschnutí se povrch stane vodě odolným.

Na rozdíl od barev vyrobených z pryskyřice, polyuretanu nebo epoxidu je tato nová barva téměř výhradně anorganická, díky čemuž by měla vydržet déle než její konkurence. Barva je také navržena tak, aby se dokázala navázat na povrch a zabránit praskání. Smícháním pigmentů s křemičitanem získá nátěr schopnost odrážet sluneční záření. A jelikož takto ošetřený materiál neabsorbuje teplo, povrch si uchovává teplotu okolního vzduchu a to je klíčem k ochraně materiálů před sluncem.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: American Chemical Society

-jk-