časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Náplast může obnovit přirozenou funkčnost srdce

1. 10. 2021 | Medical Xpress | www.medicalxpress.com

Nová superelastická srdeční náplast vyvinutá vědci z Western University a University of Manitoba může být jednoho dne používána k obnovení přirozené funkčnosti srdce poškozeného v důsledku srdeční zástavy.

Infarkt následovaný minimálně invazivním zákrokem nebo operací za účelem obnovení krevního toku do svalu způsobí celkové oslabení srdce. Větší část srdečních buněk odpovědných za kontrakci srdce odumře ještě před samotným zákrokem, čímž brání srdci vykonávat jeho přirozenou funkci – tedy pumpovat krev.

Srdeční náplast

Koncept srdečních náplastí jako léčby srdeční vady není sám o sobě ničím novým. Nově vyvinutá náplast, jejíž účinek nebyl dosud prokázán na lidských pacientech, se však odlišuje od ostatních řešení svou výjimečnou vodivostí a způsobem podání. Náplast se díky své extrémní ohybnosti dokáže přizpůsobit i těm nejmenším prostorům a lze ji tak snadno vpravit do těla pomocí injekční stříkačky či katetru. Tímto způsobem „dopluje“ až do oslabeného srdečního svalu, kde se rozloží do původního tvaru a integruje se do svalu.

Celý článek na Medical Xpress

Image Credit: Unsplash

-jk-