časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Na FEL ČVUT vzniká unikátní Cyklonavigace

6. 8. 2015 | Fakulta elektrotechnická ČVUT | www.fel.cvut.cz

V Centru agentních technologií Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze vyvinuli jeho odborníci unikátní nástroj na podporu městské cyklodopravy. Ten spojuje inteligentní navigaci a analýzu dat a lze podle něj plánovat trasy po 25 českých městech a po Bratislavě. Uživatelé si mohou podle svých preferencí vybrat rychlost a náročnost zvolené trasy.

Cyklonavigace FEL ČVUTCykloplánovač je chytrý software, který cyklistům poradí, jakou trasu si zvolit, a městům poskytne cenné informace o chování cyklistů v městském prostředí a o tom, jak podmínky pro cyklodopravu zlepšit. Jeho pilotní nasazení proběhlo v květnu 2015 ve spolupráci s o.s. Auto*Mat a za podpory Magistrátu hl. m. Prahy, dopadlo velmi dobře a potvrdilo potenciál chytrých softwarových nástrojů pro podporu městské cyklodopravy. Aplikaci si do svých chytrých telefonů nainstalovalo již více než 1000 uživatelů, kteří s ní následně v celkem 17 českých městech zaznamenali 2000 jízd v celkové délce 20 000 kilometrů. Uživatelé si také s pomocí aplikace naplánovali více než 1 700 tras. 

Aplikace, na jejímž vzniku se zásadně podíleli i studenti programu Otevřená informatika, má jak webovou verzi, tak mobilní aplikaci pro Android (verze pro iPhone je v plánu). Po zadání začátku a konce cesty systém nabídne trasy odpovídající několika profilům (rychlá, klidná, rovinatá a vyvážená). Mobilní verze pak navíc poskytuje i turn-by-turn navigaci, takže uživatele po nalezené trase ve městě i bezpečně provede.

Vedoucí skupiny inteligentní dopravy a logistiky Ing. Michal Jakob, Ph.D., k projektu říká: „I přes určitou snahu o zlepšení podíl cyklodopravy na přepravě ve třech největších městech České republiky výrazně nepřesahuje hranici jedno procenta. Opatření pro zvýšení podílu cyklodopravy se v našich městech přitom dosud soustředila téměř výhradně na investice do dopravní infrastruktury. My k problému přistupujeme jinak – pomocí inteligentních algoritmů se snažíme zpracovat a vytěžit maximum dat tak, abychom mohli cyklistům a městům poradit, kudy se po městě nejlépe na kole pohybovat, která místa ve městě představují pro cyklisty největší bariéry a jak tyto bariéry co nejlépe odstranit. Věříme, že naše chytré aplikace mohou aspoň částečně kompenzovat často stále neuspokojivý stav cyklodopravní infrastruktury v českých městech a zefektivnit její další rozvoj.″ 

V blízké budoucnosti bude spuštěna nová generace Cyklonavigace, která využije pokročilejších algoritmů, bude vycházet z již projetých tras a přinese celou řadu dalších vylepšení. V plánu je propojení plánování pro kola s plánováním pro hromadnou dopravu tak, aby mohl cyklista při své cestě kombinovat jízdu na kole, například s jízdou metrem. Aplikace poskytne důležitá data také městským institucím – ty by mohly díky získaným informacím a analýzám lépe cílit svá opatření pro podporu městské cyklodopravy.

Aplikaci si můžete vyzkoušet na stránce www.cykloplanovac.cz