časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Na FEL ČVUT v Praze bude v rámci Fulbright chair působit profesor Jeff Frolik z Vermont University

15. 4. 2016 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

Profesor Jeff Frolik získal prestižní pozici Fulbright - CTU Distinguished Chair na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze na období pěti měsíců. Jeho pobyt začne v lednu příštího roku. 

V současné době působí profesor Frolik na School of Engineering na Univerzitě ve Vermontu, kde se zabývá především senzorovými sítěmi a bezdrátovou komunikací. V rámci studijního programu Elektronika a komunikace bude na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze vyučovat předměty zabývající se šířením vln v bezdrátových komunikacích. 

K hostování prestižního vědce se vyjádřil vedoucí katedry elektromagnetického pole prof. Pavel Pechač: „Celý tým naší katedry se už velice těší, až se s profesorem Frolikem setkáme. Rádi se necháme inspirovat zahraničními zkušenostmi i přístupem k výuce.″ 

V rámci programu Fulbright - CTU Distinguished Chair v letošním roce na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze působí prof. Martin Margala z University of Massachusetts v Lowellu. Děkan fakulty, prof. Pavel Ripka, k hostování zahraničních profesorů dodává: „Jsem rád, že i v příštím roce bude fakulta hostit významného odborníka ze zahraničí, který nám může dát zajímavou zpětnou vazbu.″ A dodává: „Jako nejlepší fakulta v oblasti elektrotechniky a informatiky v České republice nemůžeme spát na vavřínech. Musíme se poměřovat s nejvýznamnějšími světovými školami. Profesor Frolik bude jedním z klíčových konzultantů projektu přestavby doktorského studijního programu na naší fakultě, který připravujeme do Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.″ 

Fulbrightův stipendijní program byl založen v roce 1946. Od té doby se jej zúčastnilo na 300 tisíc studentů, vědců a učitelů. Mezi bývalými účastníky Fulbrightových programů naleznete nositele Nobelových cen, Pulitzerovy ceny, guvernéry a senátory, velvyslance, umělce, soudce, premiéry a hlavy států, významné profesory a vědce. Každý rok se uděluje přibližně 8 000 stipendií. V rámci základního programu pro vědce a vysokoškolské učitele je každý rok z USA vysláno 800 pracovníků do 130 zemí. Nejprestižnějším oceněním je právě Distinguished Chair, kterých se každoročně uděluje jen 40, z toho 4 do České republiky. Partnery programu jsou Karlova Univerzita, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého a ČVUT v Praze. Tento program je financován vládami České republiky, USA a hostitelskou institucí.  

Tiskové materiály FEL ČVUT