časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

MSV 2016: historicky největší čínská expozice

4. 10. 2016 | Veletrhy Brno, a.s. | www.bvv.cz

Prostory A1 brněnského výstaviště se na celý týden staly Čínským národním pavilonem. Představují historicky největší čínskou expozici na dosavadních Mezinárodních strojírenských veletrzích i velkolepou firemní prezentaci v rámci evropských výstav vůbec. Příprava expozice trvala čest měsíců a hlavní organizátor – Čínská rada pro podporu mezinárodního obchodu (CCPIT) spolu s Mezinárodní obchodní komorou Číny (CCOIC) představují na ploše 3900 metrů čtverečních více než sedmdesát firem, mezi nimi i významné podniky z Pekingu, Šanghaje, Tianjinu, Zhejiangu a dalších míst.

 MSV 2016 Veletrhy Brno expozice Čína

V pavilonu jsou zastoupeny firmy z různých oblastí čínské ekonomiky, počínaje leteckým či automobilovým průmyslem přes energetiku, elektroniku, zpracování kovů, odlévání, svařování, lodní stavitelství a další obory. Nepřehlédnutelná je například Čínská železnice, provozovatel více než 20 000 km linek vysokorychlostního železničního systému, jejíž expozici vévodí model vysokorychlostního vlaku. Výrazná je také samostatná expozice provincie Zhejiang, jejíž podniky vystavují jak v pavilonu A1, tak v celém pavilonu H. Zhejian je region na jihovýchodě Číny s více než 55 miliony obyvateli. Strojírenství patří k tradičním průmyslům této oblasti, podílí se třiceti procenty na celkovém obratu provincie, jedenatřiceti procenty na zisku a z hlediska obchodních tržeb, zisku a exportu se řadí na 4, 6 a 3. příčku v Číně. V Brně se také přestavuje projekt průmyslového parku Sino-Czech (Ningbo) International Industrial Park a celkově pavilon nabízí celou řadu příležitosti k navázání obchodní spolupráce, ke společným podnikům a investicím.

MSV 2016 Veletrhy Brno expozice Čína

Podle informací Ministerstva zahraničních věcí ČR je strojírenský průmysl jedním z perspektivních odvětví pro budoucí spolupráci. České firmy dováží do Číny například protahovací stroje, stroje k obrábění a broušení ozubených kol nebo stroje na výrobu buničiny z celulózních materiálů, avšak zdaleka nedosahují hodnot a objemů vývozů největších čínských dodavatelů – Německa, Japonska, Itálie, USA atd.

Z hlediska oborových příležitostí a českého exportu patří k nejperspektivnějším oblastem důlní, těžební a ropný průmysl (těžební průmysl zaznamenává v posledním desetiletí rapidní růst díky rostoucí poptávce po dodávkách z energetického, výrobního a stavebního sektoru), energetický průmysl (Čína se stala největším spotřebitelem elektrické energie a má rozsáhlé plány na vybudování jaderné energetiky), v letecké dopravě (Čína je jedním z nejrychleji rostoucích trhů pro civilní letectví), sklářský, keramický průmysl a luxusní zboží (české sklo patří k tradičním exportním položkám a v Číně je známý "český křišťál", Česká republika standardně dováží do Číny válcované či jinak zpracované sklo), poptávka je také po hudebních nástrojích ze zahraničí, jako jsou piana, kytary, housle, žesťové nástroje a další. Příležitosti existují také v oblasti environmentálních technologií, v železniční dopravě, ve službách, ICT, zdravotnickém a farmaceutickém průmyslu a v neposlední řadě v zemědělství a potravinářském průmyslu (potravinářský trh v Číně je druhý největší v Asii, který v posledních pěti letech roste rychlostí 30 % a například mléčné výrobky mají v Číně velký růstový potenciál).

MSV 2016 Veletrhy Brno expozice Čína

Co se týče bilance vzájemné obchodní výměny za posledních pět let, Čína je 4. největším obchodním partnerem České republiky a druhým největším dovozcem (od roku 2006). Pro Českou republiku je Čína 18. největším exportním trhem. České vývozy do Číny mají dlouhodobě rostoucí tendenci. V roce 2015 ČR do ČLR vyvezla zboží v hodnotě 1,67 mld. EUR (meziroční nárůst o 8,2%). Dovoz z ČLR do ČR za rok 2015 činil 17,04 mld. EUR, což představuje meziroční nárůst o 29,3%. Obrat se oproti předchozímu roku zvýšil na 18,71 mld. EUR (meziroční nárůst o 27,1 %) při záporné bilanci ČR ve výši 15,372 mld. EUR. Za první čtvrtletí roku 2016 činí obrat česko-čínského zahraničního obchodu 4,2 mld. EUR (-8,6%). Dovoz do ČR dosahuje 3,8 mld. EUR (-8,4%) a vývoz z ČR 0,4 mld. EUR (-10,2%).

V článku jsou použity informace z www.mzv.cz.

Tiskové materiály Veletrhy Brno