časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Mini ostrovní sítě pomáhají odstranit chudobu ve venkovských oblastech zemí třetího světa

25. 5. 2015 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Distribuce energetických zařízení, jako jsou střešní solární panely, se může stát jedinou možností pro 1,1 miliardy lidí, jak získat přístup k elektrické energii. Není to jen dočasné zaplnění mezery. Taková je zpráva od organizace Power For All, která vznikla minulý týden v New Yorku. Jedná se o částečnou odpověď na Universal energy access program, vyhlášeným OSN.

Power For All sdružuje průmyslové podniky i neziskové organizace, které dodávají domácnostem zemí třetího světa off-grid zařízení, včetně solárních LED světel a domácích energetických systémů. Tento způsob je pro mnohé venkovské oblasti mnohem lacinější než připojení k národní energetické soustavě. Často je také jediným, protože v některých zemích, jako je Zimbabwe nebo Kongo, není vláda schopná provádět elektrifikaci mimo velká města.

Před nedávnem uvolnila Světová banka půjčku pro tento program, když vyslyšela dostupné argumenty. V letech 2010-2012 díky podobným programům získalo přístup k elektřině vůbec poprvé v životě 222 milionu lidí, což je více než celková populace Brazílie.

Program zohledňuje nejen technicko-ekonomické, ale i sociální a environmentální aspekty energetiky. Svícení LED svítidly, která napájí střešní solární panel, umožní domácnostem se vyhnout shánění kerosenu a svíček. Navíc stojí jen 10 dolarů. Vlastníkovi tím ušetří 200 až 340 dolarů v horizontu tří až pěti let. Zároveň tato svítidla umožňují dobíjení mobilních telefonů, čímž ulehčují lidem z venkovských oblastí lépe se podílet na pracovním procesu.

Celá zpráva zde: spectrum.ieee.org

Image credit: Power For All