časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Mikrobiologicky nezávadné oblečení. Oděvy pro zaměstnance v potravinářských a pečovatelských spol.

30. 3. 2020 | MEWA Textil-Service s.r.o. | www.mewa.cz

Každý den chodí do práce v oblečení od společnosti MEWA zhruba 1,2 milionu lidí. A mnoho z nich pracuje v profesích, které jsou právě v dnešní době zcela nepostradatelné: MEWA zásobuje výrobce potravin a maloobchodníky, pečovatelská zařízení, lékárny, lékařské ordinace a laboratoře. Také příslušníci armády a policie jsou vybaveni společností MEWA. Matthias Zoch, vedoucí environmentálního a procesního inženýrství ve společnosti MEWA, v této souvislosti vysvětluje, proč se můžete na hygienicky ověřené procesy praní naprosto spolehnout.

Mohou viry přežít prací procesy MEWA?

Ne, naše postupy jsou hygienicky ověřené a bezpečné - na rozdíl od prádla, které je vypráno v běžné domácí pračce. Proto jsou společnosti ve velmi citlivých oblastech, jako je např. potravinářská výroba nebo lékařská péče, na bezpečné straně břehu, pokud si nechají oblečení svých zaměstnanců prát profesionály. Nákaza prostřednictvím textilií vypraných ve společnosti MEWA není možná. Náš hygienický management zajišťuje mikrobiologickou nezávadnost praných a dodaných textilií. Toto profesionální průmyslové praní nepřežije žádný virus.


Obr. 1. Všechny prací procesy pro pracovní oděvy probíhají při teplotách mezi 60 a 75 °C. Tyto teploty spolu s námi používanými dezinfekčními prostředky koronavirus zcela paralyzují.

Platí to také pro koronavirus?

Všechny naše prací procesy pro pracovní oděvy probíhají při teplotách mezi 60 a 75 °C. Tyto teploty spolu s námi používanými dezinfekčními prostředky koronavirus zcela paralyzují. Virucidní účinnost těchto prostředků byla potvrzena. Všechny naše společnosti, ve kterých se perou pracovní oděvy, mají speciální pečeť wfk pro textilní hygienu.

U čisticích utěrek jsou teploty praní ještě vyšší. Perou se při teplotě 90 °C po dobu nejméně 15 minut. Institut Robert-Koch definuje tepelnou dezinfekci při teplotě 90 °C s dobou trvání 10 minut. Naše mycí procesy jsou výrazně vyšší, a proto jsou dezinfekční. Všechny bakterie jsou zcela zničeny.

Na co je potřeba dávat pozor u použitých lékařských a zdravotnických oděvů?

V tomto případě je potřeba jednat s nejvyšší opatrností. U společnosti MEWA obecně platí pro vyzvednutí a opětovné doručení textilií přesné požadavky, aby se zabránilo případnému přenosu. U zákazníků v oblasti zdravotnictví jsou tyto požadavky obzvláště vysoké a v zásadě vylučují možný přenos choroboplodných zárodků. Oblečení, které nosí lékařský nebo zdravotnický personál, shromažďujeme ve speciálním pytli na prádlo. Tyto pytle na prádlo mají vnitřní, ve vodě rozpustný vak. V tomto vaku jsou textilie umístěny neotevřené do pračky s následným dezinfekčním praním. Oblečení je pak naprosto dezinfikováno.


Obr. 2. Mikrobiologicky nezávadné oblečení je v oblastech jako potravinová výroba
a lékařská péče naprostou nutností.

Lze se prostřednictvím textilií nakazit koronavirem (COVID-19)?

Není známo žádné nakažení způsobené textiliemi. Všechna dosud známá nakažení se přenášely přímým kontaktem, protože podle současných znalostí je přenos koronaviru srovnatelný s běžným virem chřipky: jedná se o kapénkovou infekci nebo infekci způsobenou dotykem. Kromě těchto infekcí nejsou známy žádné další případy onemocnění přenesených pouhým vzduchem. To je důvod, proč bychom v současné době měli být od sebe vzdáleni nejméně jeden a půl metru. Zpravidla jste mimo dosah kapének produkovaných kýcháním, kašlem či mluvením.

zdroj: MediaTrust Communications