časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Materiál, který spontánně vibruje po vystavení slunečnímu záření

6. 7. 2016 | Eindhoven University of Technology | www.tue.nl

Výzkumníci z University of Technology v Eindhovenu a Humboldtovy univerzity v Berlíně představili nový materiál - první svého druhu, který se samovolně pohybuje při vystavení dennímu světlu. Podle slov výzkumníků je tento pružný plast vhodný pro samočistící povrchy, například pro solární články.

Materiály, které se samovolně pohybují pod vlivem světla jsou známy již několik let. Protože je však zdroj světla ultrafialové záření, potřebná intenzita záření může materiál poškodit. Vědci tak stáli před výzvou. Museli najít materiál, který se tímto způsobem chová pod vlivem viditelného světla, nejlépe nezpracovaného slunečního světla. Výzkumníci z Eindhovenu a Berlína nyní úspěšně vyrobili tenkou vrstvu polymeru s obsahem molekul citlivých na světlo. Při kontaktu se slunečním světlem začne tenký film spontánně a nepravidelně oscilovat.

Nový materiál spontánně vibruje na denním světle

Jednou z možností využití tohoto materiálu je samočistící povrch. Jeho výhodou je, že se se na něm hůře usazuje prach a písek.  Materiál by se tak dal využít třeba pro solární panely v poušti, kde je obecně nedostatek vody a jiných zdrojů. Výzkumníci ale věří, že materiál najde uplatnění i v mnoha dalších oborech.

Celý článek na Eindhoven University of Technology 

Image Credit: Eindhoven University of Technology 

-jk-