časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Maker Faire Prague se vrátil na Výstaviště ve velkém stylu

14. 9. 2021 | Maker Faire Prague, z. s. | https://prague.makerfaire.com

Festival novodobých kutilů Maker Faire Prague 2021 má za sebou čtvrtý ročník. Největší setkání kutilů, bastlířů, vynálezců a inovátorů v Česku se konalo v Průmyslovém paláci pražského Výstaviště po roční přestávce způsobené pandemií a představilo 150 makerských expozic, workshopů a přednášek, včetně zahraničních hostů. Nabitý program přilákal v průběhu celého víkendu přes 6 500 návštěvníků.

Maker Faire Prague 2021

„Jsme rádi, že roční pauza makery ani návštěvníky nezastavila a festival se vrátil ve své fyzické podobě s plnou parádou, tak, jak jej známe z dřívějška. V obou křídlech Průmyslového paláce i u venkovních atrakcí to hýřilo kreativitou, nadšením, zvídavostí a především zábavou,“ popisují programoví šéfové festivalu Jiří Zemánek a Jan Kužník.

Stánky Výstaviště zaplnily stovky kutilů, designérů, členů rukodělných dílen, technologických nadšenců, bastlířů, umělců a obecně fanoušků kreativity z celé České republiky. Návštěvníci se mohli seznámit s kouzly i nástrahami 3D tisku na profesionálních tiskárnách Prusa Research, zúčastnit se celé řady workshopů od drátování, přes pájení digitálních šperků až po výrobu fotografických nebo solarografických kamer. Po výstavišti se proháněly roboti týmů z ČVUT, střílelo se z největšího vzduchového děla na světě, k vidění byly precizní výrobky zavedených podnikatelů, ale i začínajících start-upů a domácích kutilů. Na většině stánků se mohli návštěvníci seznámit s výrobním procesem a leckde si jej mohli i sami vyzkoušet.

Koncert na DIY nástroje i americká makerská celebrita

Mezi hlavní programová lákadla patřil například postapokalyptický tým Raketové základny Bratronice, jehož členové se návštěvníkům ukázali ve vlastnoručně vyrobených kostýmech a přivezli vozidla a další rekvizity jako vystřižené z filmu Šílený Max. Před Průmyslovým palácem se procházela také 6metrová loutka lva, kterou akrobatické uskupení V.O.S.A. zdokonaluje pro EXPO 2020 v Dubaji.

Festival navštívily i zahraniční makerské hvězdy, jako je Becky Stern, autorka stovek DIY návodů a členka týmu populární kutilské platformy Instructables, nebo Nicolas Bras, multiinstrumentalista a tvůrce vlastních hudebních nástrojů, jež představil uším návštěvníků při dvou koncertech. Na hlavním festivalovém podiu vystoupil v sobotu také „maker z donucení“ a známý „trabantista“ Dan Přibáň, který návštěvníkům poodhalil, co nového chystá ve své garáži.

Maker Faire Prague 2021   Maker Faire Prague 2021

Makerství na vzestupu

„Máme radost, že makerství se v Česku daří, a věříme, že v dalších ročnících budeme moci představit ještě více originálních tvůrců, neotřelých nápadů, kutilů-srdcařů a uznávaných bastlířů všech generací. Naším mottem je, že v každém je kus makera. Festival to má odrážet – a především inspirovat,“ zakončují programoví ředitelé Maker Faire Prague.

Tiskové materiály Maker Faire Prague, z. s.