časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Levnější a rychlejší test na přítomnost bakterie E. coli v pitné vodě

6. 9. 2017 | Phys.org | www.phys.org

Výzkumníci z kanadské University of Waterloo objevili rychlejší a dostupnější způsob testování pitné vody na obsah potenciálně smrtelné bakterie E. coli.

Na rozdíl od současných testů, které stojí 70 dolarů a na jejichž výsledky se čeká mnohdy až tři dny, využívá varianta kanadských výzkumníků proužky papíru, ne nepodobné lakmusovým papírkům, které zajistí výsledek do tří hodin a stojí 50 centů.

Náš přístup má potenciál stát se rutinním a cenově dostupným způsobem testování vody pro miliardy lidí z rozvojového světa,” řekl Sushanta Mitra, výkonný ředitel nanotechnologického ústavu University of Waterloo. „Je to zásadní objev.”

E. coli test

Spodní část papírku, který vyvinul Mitra se svými kolegy, je napuštěn cukrem, který se po styku s vodou postupně rozpouští. Cukr vytváří stopu přitahující bakterie E. coli, jenž se poté zachytí na porézním papírku. Takto namočený papírek pohlcuje vodu s obsahem bakterií a pomalu je přenáší na pásek obsahující směs chemikálií. E. coli s těmito chemikáliemi reaguje a papírek mění barvu na růžovou - známka pozitivního testu.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH

-jk-