časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Lékařské zobrazovací techniky budoucnosti budou mnohem přesnější

1. 11. 2021 | UC Davis | www.ucdavis.edu

Mezinárodní tým výzkumníků představil první experimentální lékařskou průřezovou zobrazovací techniku, která nevyžaduje tomografii neboli matematický proces používaný k rekonstrukci snímků při CT a PET vyšetřeních. Tento přístup by mohl v budoucnu umožnit levnější, snazší a přesnější zobrazovací metody.

Vytvoření zobrazovací techniky bylo možné díky novým ultrarychlým fotonovým detektorům. „Naše zobrazovací technika pracuje doslova rychlostí světla, což je v našem oboru něco jako svatý grál,“ uvedl Simon Cherry, profesor biomedicínského inženýrství a radiologie na UC Davis a jeden z autorů studie. Výpočetní tomografie je nezbytná k převedení dat získaných pomocí konkrétní zobrazovací metody. Například pozitronová emisní tomografie funguje tak, že je pacientovi před vyšetřením podáno radiofarmakum s velmi krátkým poločasem rozpadu. Jedním z používaných radionuklidů je také fluor-18, který se vykazuje nestabilností a vyzařováním pozitronů během rozkladu.

PET sken

Výzkumníci provedli velké množství testů a použili rovněž subjekty napodobující lidský mozek. Na základě svých zjištění výzkumníci věří, že metodu lze přizpůsobit pro potřeby klinických diagnostik a má potenciál vytvořit kvalitnější snímky při použití nižších dávek radiofarmak. Metoda také umožňuje rychlejší vytváření snímků, potenciálně dokonce v reálném čase přímo při vyšetření zobrazovací metodou.

Celý článek na UC Davis

Image Credit: Unsplash

-jk-